David EndtDavid Endt (1954) voetbalde vijf jaar bij Ajax en werd in 1979 werknemer bij de club. Van 1997 tot juni 2013 was hij teamchef van Ajax. Hij schreef in die tijd ook de jaarboeken van Ajax. Heeft dertien voetbalboeken uitgebracht waaronder Twintig brieven aan Frank Rijkaard en één brief terug (1991), De godenzonen van Ajax (1994), Ajax 1900-2000 (2001, met Sytze van der Zee), Onvoltooid Verleden (2008), Route 32 (2013) en het prachtige Gloria Victoria (1995).
Twitter: @david_endt

Hoe oud was je op 24 mei 1995?
41 jaar.

Waar (en met wie) was je toen de finale werd gespeeld?
Ik was in Wenen met het team van Ajax als persvoorlichter, met andere woorden, met de spelers en de leden van de technische/medische staf.

Ben je een Ajax-fan?
Ik ben Ajax-supporter.

Wat was je favoriete speler uit dat gouden team?
Een werkelijk favoriete speler heb ik niet, de mannen zijn mij op verschillende wijze even lief maar de beste band, blijkt ook na twintig jaar, heb ik met Jari Litmanen.

Waar gaat je stuk in Wenen van Geluk over?
Mijn verhaal gaat over de aanloop naar de wedstrijd op de dag van 24 mei 1995, zowel in en rond het hotel waar Ajax verbleef als de busreis naar het stadion en de uren in het stadion.

Waar denk je aan bij Wenen 1995?
Terugdenkend aan De Avond van Wenen komen vooral de laatst zeven minuten terug, direct na de goal van Kluivert, die ik als in een woeste oneindig lijkende roes heb meegemaakt, met een ongezond hoge hartslag op en neer lopend langs de rand van het veld waarin ik trachtte mijn focus te houden op de invulling van taken en niet afgeleid of overmand te worden door mijn emoties.

Heb je nog een sappige anekdote voor ons die niet in je verhaal staat?
Sappige anekdote… Dat is minder gerelateerd aan de finale op zich dan aan het hele traject van Champions League 94-95 waarin Jari en ik een soort ritueel pact hadden gesloten. Tijdens de voorbereidingsdagen, vanaf het  moment dat Ajax (in Amsterdam) in trainingskamp ging (maandag) reed ik in zijn zwarte Opel Corsa GT, bijgenaamd het zwarte monster. Omdat er op mediagebied en op vlak van wedstrijdorganisatie van alles te doen was, sliep ik niet in het hotel De Vassy in Egmond maar racete ik van links naar rechts, van hot naar her. Klein autootje met inhoud en dus ook volume. Mooi om even te accelereren met een brullend motortje. Dat Jari zo’n relatief bescheiden mobiel reed en geen grote luxere machine, zegt veel over zijn eigen bescheidenheid en zijn visie op het leven.

En wat alle lezers willen weten: wat is je favoriete eten?
Favoriet eten… Wiener schnitzel met pasta.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.