Erik van WijkErik van Wijk (1969) is de initiatiefnemer van MotherSoccer, de community die bekendstaat om de meest prachtige voetbalfoto’s die je nog nooit eerder zag. Erik woont in het oude Crooswijk in Rotterdam, vlak naast de plek waar Oranje de eerste thuiswedstrijd speelde tegen de Belgen. Erik is freelance copywriter en conceptbedenker.
Twitter: @EvWTekstenIdee

Hoe oud was je op 24 mei 1995?
Toen de finale werd gespeeld was ik 26 jaar oud en met veel moeite bezig af te studeren van een sociaal-agogische pret-HBO-opleiding zonder enkel baanperspectief. Ik weet nog dat ik liefdesverdriet had in die periode, omdat mijn vriendin plotseling veel belangstelling kreeg voor brede donkere mannen. Kijk naar mijn foto, dan zie je dat ik daaraan niet helemaal kon voldoen.

Waar (en met wie) was je toen de finale werd gespeeld?
In Rotterdam leefde de finale van Ajax totaal niet. Ook al omdat Feyenoord de volgende dag de bekerfinale speelde. Dat was belangrijker. En vergeet niet…de haat in Rotterdam voor alles wat met Amsterdam en Ajax te maken had was groot in die dagen. Ik was van plan de finale te gaan kijken in een van de vele cafés aan de Rotterdamse Oude Binnenweg, maar de kroegbazen daar weigerden pertinent de TV aan te zetten. Uiteindelijk mijn heil gezocht in een Sparta-café op diezelfde Oude Binnenweg, waar ik tussen een stel notoire zuiplappen belandde die totaal geen oog hadden voor wat er zich op de TV (die daar wél aanstond) en dus in Wenen afspeelde. Tamelijk bizarre avond dus.

Ben je een Ajax-fan?
Nee, ik moet eerlijk zijn. Ik ben geen Ajax-fan. Maar ik heb wel altijd veel sympathie en bewondering gehad voor de aartsvijand van mijn grote liefde Feyenoord. Ik heb nooit haat gevoeld, eerder veel respect voor één van de mooiste clubs van Nederland. Ajax is mijn onmogelijke (en verborgen) tweede voetballiefde zou je kunnen zeggen.

Wat was je favoriete speler uit dat gouden team?
Zonder twijfel Frank Rijkaard. Mijn vriendin destijds vond dat ook, zie het antwoord op vraag 1.

Waar gaat je stuk in Wenen van Geluk over?
In mijn stuk beschrijf ik de harde en cynische sfeer in Rotterdam in die dagen. Ajax had een paar dagen eerder nog met 0-5 in de Kuip gewonnen. Dat hielp ook niet mee om eens gezellig Ajax te gaan steunen. Afijn, lees mijn verhaal maar. Gelukkig eindig ik met een Rotterdams lichtpuntje. Mede dankzij de beroemde sudden-death goal van Mike Obiku tegen Ajax liep de Coolsingel de volgende dag helemaal vol. Een troostprijs, maar toch.

Heb je nog een sappige anekdote voor ons die niet in je verhaal staat?
Voor sappige Ajax-anekdotes moet je niet bij mij zijn vrees ik.

En wat alle lezers willen weten: wat is je favoriete eten?
Een heerlijk patatje mét van Bram Ladage. De lekkerste patat van de hele wereld en alleen te koop in Rotterdam e.o. Ik ken genoeg Amsterdammers die dat ook vinden trouwens.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.