Feestdagen

vrijdag, december 4, 2015 0 0

Wenen van GelukRuim een half jaar geleden kwam Wenen van Geluk uit en dat was het begin van weken vol terugblikken naar die prachtige meidagen van 1995, 20 jaar geleden. Want wat hebben we genoten van het leven toen, het kon niet op. De economie floreerde, bedrijven bedelden om personeel, de beurs maakte overuren, we vierden het leven massaal op gigantische houseparty’s in extravagante plekken als de RoXy en de iT, de Muur was gevallen en daarmee de Koude Oorlog ten einde.

En de slagroom op de taart was natuurlijk Ajax, de club die sinds de jaren ’70 in een glijvlucht naar de verdoemenis geraakt leek te zijn. Een korte opleving in 1987 en 1988 werd opgevolgd door een nog groter dieptepunt: het staafincident en de daaropvolgende Europese schorsing. Maar misschien was dat jaartje afwezigheid wel de sleutel tot succes, want toen Ajax weer mee mocht doen won het meteen de UEFA Cup onder leiding van die rare trainer Van Gaal die werd aangesteld nadat ‘Don’ Leo Beenhakker halsoverkop vertrok naar één van zijn grote liefdes, Real Madrid.

Maar toch leek die UEFA Cup ook een incident, want een jaar later waren liep het stukken minder, toppers als Bergkamp en Jonk verlieten de club en het leek erop dat Ajax weer in hetzelfde moeras terecht was gekomen als in de jaren ’80. Want hoewel Frank Rijkaard op het oude nest was teruggekeerd werd Ajax dat seizoen op nogal ontluisterende wijze uitgeschakeld in de kwartfinale van het Europa Cup toernooi voor bekerwinnaars, ook wel heel plat de Europacup Twee genoemd.

Dat gebeurde tegen het Italiaanse AC Parma, een club die in die jaren hoogtij vierde dankzij een steenrijke sponsor en ‘dus’ een lading sterren als Sensini, Brolin, Zola en Asprilla. De thuiswedstrijd in het Olympisch stadion bleef steken op 0-0, waarna Ajax in het Ennio Tardini stadion van het veld werd geblazen. Het werd 2-0, maar zelfs Van Gaal gaf achteraf toe dat het ‘veel meer had kunnen worden’. De trainer van Parma, Nevio Scala, gooide nog wat zout in de Amsterdamse wond door te stellen dat ‘Ajax met dit spelsysteem nooit een Europese prijs zou winnen, het aanvallende spel stond gelijk aan zelfmoord’

Champions League
En toen gebeurde het. Ajax werd dat seizoen kampioen van Nederland en mocht daarom deelnemen aan de Champions League. Een prestigieus toernooi dat een paar jaar eerder was bedacht om de groeiende vraag van een aantal clubs naar een Europese competitie te temperen. Het toernooi had sinds het begin een hoop media aandacht en het prijzengeld was astronomisch, want ook hier gold: het kon niet op. Het toernooi stond in grote mate in het teken van de TV en de commercie, zo mochten deelnemers in de eerste jaren niet met shirtreclame spelen om de sponsoren niet in verlegenheid te brengen. En daarom noemde Van Gaal, toen hem gevraagd werd wat hij ervan vond dat Ajax in het seizoen 1994/1995 aan de Champions League deel mocht nemen, het toernooi een ‘commercieel gedrocht’.

De opzet van het toernooi was dat seizoen wederom aangepast, geen eerste ronde met knock-out systeem, maar een paar voorrondes om clubs uit ‘zwakkere’ landen te elimineren en dan vanaf het begin van het seizoen een toernooi met vier poules van vier landskampioenen. Dat er meerdere clubs per land deelnamen werd pas jaren later ingevoerd. Ajax zat in de poule met Casino Salzburg, AEK Athene en Milan, dat de cup met de grote oren een seizoen eerder had gewonnen toen ze het DreamTeam van Barcelona met 4-0 hadden verslagen.

AC Milan, gedoodverfd favoriet voor de eindzege, kwam in september 1994 naar Amsterdam voor de eerste poulewedstrijd. Het werd een prachtig meeslepend gevecht in de stromende regen, waarbij Ajax overtuigend de zege binnensleepte. Het was de opmaat voor een prachtig seizoen dat zijn hoogtepunt bereikte in het Ernst Happel stadion van Wenen en de volgende dag uitgebreid werd gevierd op een stampvol Museumplein en op de Amsterdamse grachten.

We weten allemaal nog precies waar we waren toen Patrick Kluivert op 24 mei 1995 om ongeveer tien over tien ’s avonds de punt van z’n linkerschoen tegen de bal prikte. We waren op de tribune, thuis op de bank, op het Leidseplein in de kroeg, net naar het toilet, op het veld, al in bed of op de sintelbaan van het stadion.

Zo ook de auteurs van Wenen van Geluk. Zij hebben het allemaal beleefd en dit op prachtige wijze beschreven in het boek. Het boek dat iedere voetballiefhebber eigenlijk in de kast moet hebben staan. En omdat de feestdagen zijn begonnen heeft Uitgeverij Nieuw Amsterdam besloten het in de aanbieding te doen. Je betaalt nu een euro minder voor Wenen van Geluk! Daar kon je in 1995 nog net een biertje van kopen…

Bestel Wenen van Geluk online via onze webshop of print daar een kortingsbon uit waarmee je dit fantastische ‘feel-good-book’ in de boekhandel kunt kopen of bestellen.

Fijne feestdagen!

Marcel Stephan – samensteller Wenen van Geluk.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.