Henry van der Vegt

dinsdag, januari 27, 2015 0 3

De wereld van een achtjarige scholier midden jaren negentig was vrij simpel. Ik ging naar school toe en na schooltijd voetbalde ik op straat. Op straat was ik natuurlijk één van de Godenzonen. Iedereen wilde een Weense held zijn. Mijn beste vriend deed zich voor als Litmanen, en ik voetbalde op de pleintjes alsof ik Overmars of Kluivert was. Iedereen was voor Ajax en wilde Ajax zijn. Een klein beetje van het succes proeven.  Op zondagavond keek ik met grote ogen naar de equipe van Louis van Gaal bij studio sport.  Doordeweeks lieten de broertjes De Boer en co het beeldscherm sprankelen met voetbal op de Europese velden. Jammer genoeg kon ik hiervan maar één helft zien,  daarna was kinderbedtijd. De finale van de Champions League keek ik wel helemaal. Voor historie maakten mijn ouders een uitzondering.

Maar voor een jongen van de Brabantse zandgronden was de hoofdstad ver weg.  Niemand uit mijn klas had Ajax ooit live gezien. Ajax was iets exotisch. Gelukkig was daar opa.  Opa zat al sinds mensenheugenis op de tribunes bij Willem II. Hij regelde kaartjes voor Willem II – Ajax, en zodoende was ik de eerste uit de klas die de helden uit de Meer live ging zien. Ingeklemd tussen mijn ouders in de koude januariwind van 1996 zag ik de kersverse wereldkampioen spelen. Ajax was al 52 wedstrijden achter elkaar ongeslagen in de eredivisie. Het grote Real Madrid was vernederd in het eigen Bernabeu. Willem II zou voor mijn Ajax dus een makkie zijn. Echter tien minuut na rust stond er op het scorebord ;1-0, doelpuntenmaker Henry van der Vegt. De exotische  godenzonen werden verslagen in de Tilburgse vrieskou. Het supportersgedrag van een achtjarige was makkelijk te beïnvloeden. Voortaan speelde op de Brabantse pleintjes tussen de helden van Wenen ook een blond jongetje die heel hard riep dat hij Henry Van der Vegt was.

Deze anekdote is ingestuurd door Matthijs Snepvangers (1987) @MatthijsSneppie

Wil je ook je Wenen 1995 verhaal met ons delen? Zet het op papier (hou het kort, maximaal 700 woorden) en neem contact met ons op.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.