Paul OnkenhoutPaul Onkenhout (1958) is Haarlemmer, aanvoerder van Terrasvogels Zaterdag 1 en journalist van de Volkskrant. Voor die krant schrijft hij sinds 1998, met een korte onderbreking, de voetbalcolumn De Twaalfde Man. De columns werden gebundeld in Op zoek naar de rookmagiër (2002) en Terug naar Sportweg 8 (2009). Verder was hij columnist voor Langs de Lijn en de VARAgids. In 2014 schreef hij samen met Dick Sintenie en Edwin Struis Koning Voetbal, een veelgeprezen lexicon van het Nederlandse voetbal. Favoriete trainer: Louis van Gaal, ondanks alles.
Twitter: @PaulOnkenhout

Hoe oud was je op 24 mei 1995?
36.

Waar (en met wie) was je toen de finale werd gespeeld?
In het Ernst Happel-stadion als verslaggever van de Volkskrant. De ploeg van de Volkskrant bestond verder uit John Volkers en fotograaf Guus Dubbelman.

Ben je een Ajax-fan?
Ik ben geen Ajax-fan. Daar ben ik in 1974 (vertrek Johan Neeskens naar Barcelona) mee gestopt. Wel heb ik altijd grote waardering gehad voor het verlangen van de club om ‘mooi’ voetbal te spelen en vond ik het als verslaggever prettig om te constateren dat het met de vermeende arrogantie van de club reuze mee viel.

Wat was je favoriete speler uit dat gouden team?
Als ik er één mag noemen: Ronald de Boer. Als ik er twee mag noemen: Ronald de Boer en Danny Blind.

Waar gaat je stuk in Wenen van Geluk over?
Ik ben in het stuk teruggekeerd naar 1991, het jaar dat Louis van Gaal hoofdtrainer werd. Omdat toen al de basis werd gelegd voor de Champions League-zege – en ook een beetje omdat ik zulke goede herinneringen bewaar aan die tijd.

Waar denk je aan bij Wenen 1995?
Te veel om op te noemen. Het juichen van Kluivert. Het wiebelende vliegtuig boven Schiphol-Oost. Het wachten bij de deur van de feestzaal in het hotel, midden in de nacht, en Kluivert die zo nu en dan naar buiten kwam om verslag uit te brengen. Mijn felicitatie aan Van Gaal.

Heb je nog een sappige anekdote voor ons die niet in je verhaal staat?
Ik klap niet uit de school, maar verslaggevers zijn ook maar mensen.

En wat alle lezers willen weten: wat is je favoriete eten?
Kip, patat en appelmoes.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.