Peter Bogert (1971) is jurist. Hij bracht eerder twee columnbundels over Ajax uit: Onbuigzaam, voor Ajax (2008) en Voetballen tijdens Sabbat (2011). In 2016 komt zijn derde en laatste columnbundel uit. Hij schrijft columns voor Ajax Netwerk en zijn eigen site: www.peterbogert.com
Twitter: @Peter_Bogert.

Ik was 23 toen de finale werd gespeeld – de dag na de finale werd ik 24. Een paar dagen voor de finale was ik met drie vrienden – we waren en zijn allemaal supporters van Ajax – op de bonnefooi naar Wenen vertrokken – we hadden geen kaartjes maar hoopten die op de zwarte markt te kunnen kopen. Vrijwel op het laatste moment konden we het stadion in.

Het team van 1994/1995 was een sterk geheel, dus het is lastig om er een favoriet uit te kiezen. Ik kan alleen meerdere spelers noemen: Overmars, Rijkaard, Litmanen, Ronald de Boer en Patrick Kluivert. Niets ten nadele van de rest van de groep, maar deze spelers sprongen er voor mij uit in dat seizoen – zowel Europees als in de competitie.

Mijn stuk in Wenen van Geluk is een weergave van wat er gebeurde toen ik thuis kwam: een nabespreking – terwijl ik uitgeput was. Ik heb iets opgeschreven wat diep in mijn geheugen zat – en niet iets vanzelfsprekends is als ik terugdenk aan Wenen. Achteraf gezien hoort het er gewoon bij. Normaal gesproken denk ik aan de elektriciteit die ik in me voelde toen Overmars de bal naar Davids paste, waarna de bal bij Rijkaard kwam die een een-tweetje met Kluivert opzette – en toen viel de goal. Normaal gesproken denk ik aan de euforie op de tribunes en de enorme vreugde op het Museumplein – de gesprekken met vrienden en onbekenden over dit moment, de kroon op het werk van Louis van Gaal.

Wat ik niet in mijn verhaal gezet heb is dat ik thuiskwam met een tatoeage boven mijn rechterenkel: 24-05-1995. We waren met ons vieren en hebben er op 25 mei 1995 alle vier eentje laten zetten. Allemaal precies hetzelfde en allemaal precies op dezelfde plek. Het kwam ook niet ter sprake die nacht, toen ik thuiskwam. Dat werd in de zomer pas ontdekt.

En mijn favoriete eten? Een stoofschotel van lamsvlees met saffraanrijst.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.