Thomas RijsmanThomas Rijsman (1977) is sportschrijver, televisieman en documentairemaker. Schreef drie jaar lang Staanplaats, een dagelijkse Ajax-column in Het Parool. Droeg columns voor over Ajax in het AT5-programma FC Godenzonen. Was daarna presentator bij Eredivisie Live. Werkt nu voor Studio Sport. Maker van de film De Benen van Marc Overmars. Tevens oprichter van One Saturday Afternoon, een platform over sport en creativiteit. Maakte in 1996 zijn debuut in het eerste elftal van Willem II.
Twitter: @thomasrijsman

Hoe oud was je op 24 mei 1995?
17.

Waar (en met wie) was je toen de finale werd gespeeld?
In een voor mij onbekende huiskamer in Tilburg, met mensen waarvan ik de namen niet meer weet. Alle lichten waren uit en het rook er naar frituurvet. Na de wedstrijd was iedereen buiten. Ik keek alleen naar de televisie en de herhalingen die voorbij kwamen.

Ben je een Ajax-fan?
Sorry, een Willem II’er in hart en nieren. Na bijna 20 twintig jaar Amsterdam wel een zwak voor Ajax, maar uiteindelijk ben ik voor de schoonheid van het spel. Dat het mooiste voetbal mag winnen. Ongeacht club.

Wat was je favoriete speler uit dat gouden team?
Patrick Kluivert.

Waar gaat je stuk in Wenen van Geluk over?
Het mooiste televisiebeeld van de hele avond, een super slow motion, na de wedstrijd… Ik raakte gehypnotiseerd. Maar: was het wel echt of was het een droom?

Waar denk je aan bij Wenen 1995?
Bengaals vuurwerk.

Heb je nog een sappige anekdote voor ons die niet in je verhaal staat?
Ik heb één wedstrijd in het eerste elftal van Willem II gespeeld, samen met Henry van der Vegt. Die scoorde later, in januari 1996, het winnende doelpunt tegen Ajax. Willem II doorbrak daarmee de recordreeks van 52 wedstrijden die Ajax ongeslagen was geweest in de competitie. En oh ja, als jeugdspeler heb ik een keer na een training gedoucht in de kleedkamer van het eerste elftal van Willem II. Onder de douche stond ik toen naast een nog piepjonge Marc Overmars. Inmiddels heb ik een documentaire over Overmars gemaakt, onder de titel: ‘De benen van Marc Overmars’. Ik zweer het: het één heeft niks met het ander te maken.

En wat alle lezers willen weten: wat is je favoriete eten?
Een handje gemengde ongezouten noten.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.