Tranen op sector F Rang 3 Blok G

zondag, mei 17, 2015 0 0

Voor mijn neef Rick en mij begon ons Wenen van Geluk avontuur op 19 april 1995. AJAX had zojuist de Duitse Kampioen Bayern München in een ongekende voetbalshow al de hoeken van het veld laten zien. André Rieu stond in de rust op de middenstip,vooraf was er een zee van fakkels op de staantribunes S, SS, T en TT, Danny Blind werd gematst voor de finale en Froger zong This is the moment tijdens de ereronde. Wij zagen vanuit Vak SS dat het goed was maar beseften ook dat 24 mei de kers op taart gezet kon worden. Daarom werd er laat op die magische avond direct een plan gesmeed. Ikzelf studeerde nog en had toevallig vrij 20 april, vanuit een telefooncel regelde neef Rick dat hij die dag later kon beginnen. Daarna was het zaak om voldoende cash te hebben om die volgende morgen in alle vroegte bij GTA Reizen 5 busreizen met 5 tickets te kopen voor onszelf en onze AJAX vrienden Gerard, Allard en Marc. De volgende morgen na een uur of 4 slaap stond neef Rick voor 6:00 uur voor de deur waarna we langs de deuren gingen om het benodigde bedrag van ruim 2.000,- Gulden bijeen te krijgen, nodig oude sok was omgekeerd die nacht en vaders en moeders waren gemobiliseerd maar het bedrag was er! Rond 7.00 uur bevonden wij ons op de Overtoom in de rij bij GTA reizen als welgeteld 16e dit ging dus gewoon even lukken, wij waren er bij in Wenen!

Die maand leefden we gespannen toe richting de finale die wij direct in ons 2e seizoen als Seizoenskaarthouder mee gingen maken. Op de avond van 23 mei werden we door mijn vader afgezet op het Stadionplein alwaar wij met Bus 6 om 22.00 uur vertrokken richting Wenen waar we na een nacht met amper slaap rond het middaguur aankwamen. In de stad was het die middag één groot feest al waren wij te gespannen en te gefocust om teveel op te gaan in het feestgedruis. Rond 17 uur waren we al in het Prater park aangekomen en zaten we vrij snel na het openen van de poorten op onze plaatsen op Sector F, Rang 3, Blok G. Vanaf daar werd de AJAX selectie die het veld verkende volop toegejuicht en begonnen de zenuwen zich te ontladen. San Marco werd nog even uitvoerig toegezongen en het Ernst Happel stadion kleurde wit – rood – wit en zwart rood richting de aftrap om 20.30 uur.

Vanaf de eerste minuut bleken onze zenuwen niet ongegrond te zijn, AJAX had het moeilijk en Milan zat beter in de wedstrijd. Staand, springend en zingend probeerden de meegereisde AJAX aanhang, AJAX naar voren te zingen, iedere kans of kans op een kans of mogelijkheid werd begeleid met een intense Oeh of Aah op een manier die je niet hoort bij een simpele eredivisie wedstrijd. De wedstrijd vloog voorbij, wij zagen dat onze worstelende held Litmanen vervangen werd door Kluivert in de 69e minuut. Zonder echte kansen te krijgen kantelde het duel in AJAX zijn voordeel en in de 84e minuut punterde de man waarover Louis van Gaal zei toen AJAX naast Ronaldo greep “maar wij hebben Kluivert” AJAX naar 1-0. Bij ons op Sector F kwam alle spanning eruit en toen ik gelukzalig naast mij keek zag ik dat inclusief mezelf 3 man van de 5 tranen van geluk huilden. Verontschuldigend gilden we naar elkaar ik sta hier god$%^^%* te janken waarna de zenuwen van de aangebroken laatste minuten het weer overnamen. Nadat laatste man Blind nog een geweldige AJAX aanval niet bekroond zag worden volgende het fluitsignaal en veranderde het AJAX deel van het Ernst Happel stadion in een vulkaan van ongekende wit – rood – witte emotie. Ons AJAX was weer de beste van Europa!

De terugreis per bus was euforisch, mensen op daken van bussen, mensen die werden kaalgeschoren na een verloren of gewonnen weddenschap en bier wat voor de grens van Duitsland op was. Na een 2e doorwaakte nacht kwamen we na ruim 40 uur met nauwelijks slaap weer aan op Amsterdamse bodem waar we op het volgepakte Museumplein in de meute besloten naar huis te gaan omdat wij onze huldiging al gehad hadden en omdat we simpelweg op instorten stonden. Per trein reisden we af richting huis waar ik in stilte bij het zien van de huldiging nog één keer de tranen van geluk huilde.

Wenen 1995 blijft voor mij en mijn neef nog steeds ons ultieme AJAX hoogtepunt en jaarlijks sturen we op 24 mei nog berichtjes in onze app groep naar onze Vak 115 vrienden, die er die dag niet bij waren, met de vraag waar was jij vandaag x jaar geleden?. Ieder AJAX jaar zonder Europese succes wordt die dag legendarische en ieder jaar dat het voetbal verder afdrijft van de fans wordt het besef groter dat wij Ajacieden zo’n dag misschien wel nooit meer mee gaan maken. Daarom prijzen wij ons gelukkig dat wij erbij waren die dag en dat wij onze tranen lieten vloeien op sector F.

Deze anekdote is geschreven door Pascal van Beusekom (1974) @beusdotcom

Heb je ook een anekdote die je met ons wil delen? Stuur ons een e-mail met je verhaal, geboortejaar en twitter naam, doe er een mooie foto bij en hou het kort (maximaal 700 woorden). Wij zorgen dan dat je verhaal geplaatst wordt.

Reacties

reacties

Je kunt niet reageren.